Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Tänk - en lärobok i geografi som blir världsberömd och översatt till massor med språk och dessutom blir en av orsakerna till ett Nobelpris i litteratur! Det är drygt hundra år sen den kom ut första gången och den är lika spännande att läsa idag.

Tycker du att det känns trassligt och jobbigt att läsa den tjocka boken av Selma Lagerlöf så finns det en förkortad version med bilder av Lars Klinting.
 
Selma var mycket noga med vem som skulle göra bilder till hennes böcker och blev sällan nöjd. Dessutom beskriver hon personernas inre mer än deras yttre, så hon gjorde det inte lätt för illustratörerna. 1989, när den här bilderboken kom ut första gången, var Selma död sen länge, men jag tror att hon skulle vara nöjd och le igenkännande åt Klintings vackra bilder.
 
Selma var en språkets mästare och det är inte lätt att modernisera hennes text, dessutom förlorar en bok alltid något när man förkortar den. Läs den här och njut av bilderna, men vill du njuta av språket och få hela historien ska du ta dig tid att läsa Selmas egen text.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elisabet Pettersson den 14 september 2007