Nikki

När Nikki ska börja i en ny skola har hon ont i magen. Hur ska något bli annorlunda, hon är ju fortfarande tjock och fel. Men så träffar hon Lo och en ny värld öppnar sig.

Av: Skogberg Nord, Malin
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Nikki går i nian och har ångest över sin vikt. Mamma kan inte låta bli att ge henne pikar som gör ont. Hon har kompisar men känner sig ofta ensam och osäker. 

Att vara sig själv

När Nikki ska börja gymnasiet söker hon in på bildestet. Hon får börja på en annan skola än sina gamla kompisar. Sakta märker hon att det finns sammanhang där hon accepteras för den hon är. 

Hon träffar Lo som hon börjar gilla allt mer, kanske som mer än en kompis. Samtidigt är allt som vanligt hemma. Mamma och pappa har svårt att förstå att Nikkis nya vän vill bli kallad "hen" eller "den" och fortsätter insinuera att Nikki borde gå ner i vikt. 

Nikki är en väldigt bra skildring av hur det känns att vara 15-16 år och försöka hitta, acceptera och våga stå upp för sig själv. Och om vänskap och kärlek. Karaktärerna är levande och berättelsen har stor igenkänningsfaktor, inte minst genom Malin Skogberg Nords fina och detaljerade illustrationer i blyerts.

  1. Norra Latin

    Av: Bergmark Elfgren, Sara Tipsat av: Sara Johansson

    Deras ögon möts första dagen i gymnasiet. En av dem är omtyckt och bekväm i skolan medan den andra är en nykomling från norr. Båda lever för teater.

  2. Närmare kommer vi inte

    Av: Furmark, Anneli Tipsat av: Anna Sahlén

    Både Jens och Edor är trötta på sig själva. En natt möts de under midnattssolen. En serieroman som skildrar hur både svårt och härligt det är att vara människa. Och kär.