Neverwhere

Neverwhere är en annorlunda fantasyberättelse. Det finns inga skäggiga trollkarlar eller modiga riddare här, inga yxbärande dvärgar eller graciösa alver.

Neverwhere är istället en berättelse fylld av ovanliga, mörka och fascinerande gestalter som befolkar en skum, mystisk värld under Londons gator. En plats där ingenting är förutsägbart och allt är möjligt.

Huvudpersonen Richard är en ung man som bor och arbetar i London. Han har ett ointressant jobb på ett kontor och är förlovad med en självcentrerad tjej som jämt vill bestämma över honom.

En kväll förändras allting när Richard träffar en mystisk ung kvinna som ligger skadad på trottoaren. Hon heter Door och är förföljd av två otrevliga typer. Richard hjälper henne komma undan dem och innan han förstår vad som händer dras han in i en bisarr, okänd värld. När han dras ner i denna undervärld raderas han från världen ovan, som om han aldrig existerat.

I kloakerna och tunnlarna under stadens gator finns många underliga personer och varelser och det är en plats där det omöjliga inträffar.

Den märkliga tjejen Door, som kallas så för hennes förmåga att öppna dörrar och portar mellan andra dimensioner och världer, jagas av två mycket grymma lönnmördare vid namn Mr Croup och Mr Vandemar. Någon har lejt dem för att mörda hela Doors familj och de är fortfarande ute efter henne. Frågan är dock varför.

Richard, som inte längre har ett liv att gå tillbaka till i London, finner sig fångad i dessa händelser. Tillsammans med den vackra men livsfarliga livvakten Hunter och den listiga och arroganta markis de Carabas, bestämmer han sig för att hjälpa Door att överleva och söka sanningen bakom mordet på hennes familj.

Neil Gaiman levererar en annorlunda kombination av fantasy, skräck, och humor i Neverwhere och han får det att fungera utmärkt. Miljöskildringarna är spännande och unika, man kan nästan känna lukten av kloakerna. Särkilt underhållande är dialogen mellan lönnmördarna Croup och Vandemar. Jag fnissar nästan lika mycket som jag ryser när jag läser denna originella, mörka och roliga historia.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Craig McDonald den 15 december 2009