Naturen

Bit för bit läggs berättelsens pussel och avtäcker långsamt en tragisk förlust. I poetiska formuleringar speglas berättarjagets sorg.

Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2009
Låna

Ord för ord, mening för mening träder konturerna av det svarta hål som huvudpersonen bär inom sig fram. Caroline Ringskog Ferrada-Nolis debutroman Naturen handlar om Erika som genom att skildra sin vardag berättar om något stort och livsavgörande.

Om sorg och försoning

Boken utspelar sig mest i Sverige där omgivningen och naturen spelar en tyst men avgörande roll. Den river Erika på benen och gör som den vill utan hänsyn.

Beskrivningar av sommarhimlar, klippor som störtar ned i hav och huvudpersonens subtila missnöje – allt leder fram till en och samma sak, en förlorad familjemedlem. I allt snävare cirklar närmar sig Erika den förlust som präglar hennes liv.

Historien utvecklas till ett försök att försonas med en sorg liksom med den svenska naturen, dess kyla och karghet. Naturen är en väldigt fin och poetisk bok som fått beröm bland kritikerna för sitt språk och sina formuleringar. Den beskriver trovärdigt och träffande den subtila förlamning som sorg kan åstadkomma i våra liv samtidigt som den skildrar en ung kvinnas tillvaro.

Caroline Ringskog Ferrada-Nolis roman nominerades till Borås tidnings debutantpris 2010.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 3 april 2010