Natt för gott

En natt för ett sekel sedan dör en liten flicka. En familj dras isär. Men vad hade hänt om flickan fått fortsätta leva?

En judisk kvinna gifter bort sin dotter med en goj, en icke-jude, vid sekelskiftet. Det unga paret får en dotter som en vinternatt drabbas av andnöd och dör. Plötsligt är världen en annan, föräldrarna har inte längre ett barn.

Om hon överlevt

Men vad hade hänt om den lilla flickan klarat sig? Då skulle hon kanske ha fått en syster och flyttat till Wien med sin familj och levt under första världskrigets umbäranden.

Jenny Erpenbeck utforskar de parallella liv som ibland fortsätter som tankeexperiment i ens huvud, "om inte om hade varit." Berättelsen går framåt, backar tillbaka, antar en ny form. Hemligheter och lögner avslöjas för att återvända in i dunklet. Liv tar slut för att sedan återuppväckas.

På detta sätt skildrar Jenny Erpenbeck mellaneuropeisk historia under förra seklet, där det judiska arvet och antisemitism präglar en familjs historia flera gånger om. Berättelsen rör sig i Österrike, i Moskva, Tyskland. En kvinna lever i angivelsens tid i Moskva, i en annan version som uppburen författare i Östberlin.

Sorg och tillfälligheter

Det är vid flera tillfällen en bok om sorg. Men även relationer, familjeband, dolda sanningar, tillfälligheter och mönster som går igen präglar denna roman. Och nazismen och kommunismen kastar långa skuggor över handlingen.

Språket i Natt för gott är levande och intressant och Jenny Erpenbeck beskriver flyhänt livsavgörande skeden. Men bokens karaktärer kommer aldrig riktigt nära, de fortsätter att vara fragment av personer. Romanens struktur, språket och berättelsens spegling av vår moderna historia gör den dock läsvärd.

De fattiga i Łódź

Av: Sem-Sandberg, Steve Tipsat av: Anna Sahlén

Med ett gnistrande språk har Steve Sem-Sandberg skildrat livet i ett judiskt getto i Polen under andra världskriget.

The Sparrow

Av: Russell, Mary Doria Tipsat av: Anna Sahlén

En liten intim expedition ger sig av till en annan galax efter att musik från en främmande planet nått jorden.