När vi var samer

I Mats Jonssons sjätte serieroman kommer han i kontakt med sitt okända samiska ursprung i en fängslande släktkrönika.

Det är när Mats farfar dör som familjen för första gången öppnar den förslutna svepasken som alltid funnits i farfaderns hem och ett okänt samiskt arv uppenbarar sig. Det visar sig att Mats släkt tidigare varit skogssamer och förvirrigen över varför detta varit så hemligt får Mats att djupdyka i sin familj historia.

Välritat och fängslande

Vi får följa med både i nutid och dåtid genom en gedigen genomgång av Sveriges, Sápmis och Mats Jonssons egen släkts historia. Det är inte bara sitt samiska arv som han tecknar, utan även den otroligt långa samiska historien. Det ligger ett nitiskt researcharbete bakom boken och jag som läsare har lärt mig mer om samernas historia än jag tidigare lärt mig från tråkiga faktaböcker.

Det är en välskriven, välritad och fängslande bok som jag önskar att alla kunde läsa. Oavsett om en har samiska rötter eller ej. Mats Jonsson duckar inte för svårigheter och gör oss medvetna om både vår koloniala historia och nutidens utmaningar.

Om du behöver en sista övertygelse för att läsa den här boken, så är det också den första serieromanen någonsin som nominerats till Augustpriset i den skönlitterära kategorin. 

Våra texter

  1. Mats Jonsson om Nya Norrland

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Serietecknaren Mats Jonsson har i sitt senaste album skildrat sin hembygd i Ångermanland, en plats som under många år sett sina unga flytta ut och samhällsservicen monteras ned trots att industrin fortsätter att göra stora pengar.

  2. Herrarna satte oss hit

    Tips Av: Labba, Elin Anna Tipsat av: Anna Sahlén

    Elin Anna Labba levandegör vår historia på ett sätt som berör på djupet.