När jag reste till jordens medelpunkt

En faktabok om tolv personer, som alla har varit med om något märkligt. Är berättelserna sanna eller inte? Har de här människorna verkligen funnits och är det möjligt att vara med om det som de berättar om? Ja, läs boken får du se.

En av de tolv personerna i den här boken är italienaren Ernesto Calaban. Han berättar om sin resa till jordens medelpunkt. I en farkost gjord av metall från en meteorit lyckas han färdas oskadd genom jordens mittpunkt och komma fram på andra sidan jordklotet, i Australien. Vad tror du? Är det sant eller inte?

Vad är en faktabok?

En faktabok ska innehålla fakta som är sanna, eller hur? Men jag kan faktiskt lära mig något av det som är falskt också. Då måste jag tänka till lite extra och använda all kunskap jag redan har för att klura ut om det som skrivs eller sägs är rimligt eller inte. Det kallas att dra egna slutsatser. I den här faktaboken måste du själv avgöra, är berättelsen rimlig eller inte? Är det sant eller falskt?

Gör egna berättelser

Om du själv vill pröva att lura dina kompisar med trovärdiga (men falska) berättelser? I slutet av boken får du några tips på vad du kan tänka på. Glöm inte detaljerna.

Sant eller falskt

Av: Palmaer, Andreas Tipsat av: Maria Nordenback

Genom att luras kan du lära dig mycket. Boken innehåller 19 sant-eller falskt-historier, där du kan testa vad du faktiskt vet eller bedöma om något är rimligt eller inte.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 30 juli 2015