Myten om Sisyfos

Roland Spolander, professor i konstvetenskap på Umeå universitet, berättar om Albert Camus essä Myten om Sisyfos. Den handlar om att du alltid måste börja om.

Myten om Sisyfos utmynnar i den tre sidor långa berättelsen om Sisyfos. Straffad för evigt av gudarna släpar han en stenbumling uppför ett berg för att se den rulla ner igen och han måste börja om.
 

Varje gång Sisyfos rullar upp stenen på berget är han pånyttfödd med nya erfarenheter.

– Han kan inte undvika nyföddheten eftersom den gör att han alltid är nyfiken, säger Roland Spolander.

Sisyfos är inte en person av kött och blod, utan han blir till genom läsarens inlevelse i hans öde.

– När du upptäcker att du börjar om gör du det med ny erfarenhet. Den nya erfarenheten gör att du har en outsläcklig kalk för själen.

En nyfödd Sisyfos

Roland Spolander
Roland Spolander berättar att varje nytt möte på biblioteket eller i skolan eller på kontoret eller på stan är en ny erfarenhet. Varje gång du sätter dig framför datorn är du en nyfödd Sisyfos. Varje gång du öppnar en bok, varje gång du tar in en ny erfarenhet: pånyttfödd!

– Men, det kan bara vara en pånyttfödelse om du är beredd att öppna dig, annars är det bara grammatik på ett främmande språk. Själva nyföddheten innebär att man beblandar sig med livet.

Själv föds Roland Spolander på nytt varje dag.

– Det är en sån smärtsam födelse, det är därför vissa dagar är så långa. Man är tvungen att födas på nytt annars är varje ny erfarenhet bara retorik. All vår början är en ny början.

 

Främlingen

Av: Camus, Albert Tipsat av: Daniel Gunnestam

Genom olyckliga omständigheter förvandlas Mersault från en vanlig medborgare till mördare. Hans nihilistiska inställning till världen vänds emot honom i en kafkaliknade process.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Roland Spolander den 1 februari 2008