Mystic River

År 2003 hade den Clint Eastwood-regisserade filmen Mystic River premiär. Den baseras på boken Rött regn av författaren Dennis Lehane.

Språk: Engelska Svenska Flerspråkigt verk
Publiceringsår: 2004
Låna
Dennis Lehanes böcker är så otroligt bra – jag har läst dem alla och kan särskilt rekommendera Patient 67 – en roman där du verkligen inte vet vad som hänt förrän du kommer till sista sidan. Lehanes böcker utspelar sig i Boston, författarens hemstad, och det är också där filmen Mystic River utspelar sig.
 
Tre goda vänner – småkillar när filmen börjar – går tre olika vägar i livet. Jimmy, spelad av Sean Penn, har ryckt upp sig från ett smårufflarliv med fängelsevistelse men försöker nu ta vara på jobb och familj även om han fortfarande har ”kontakter” kvar i den mer skumma världen.
 
Sean (Kevin Bacon) har gjort en klassresa och utbildat sig inom poliskåren. Den tredje, Dave (Tim Robbins) lever med sin lilla familj ett till synes bra liv men där mörka skuggor från det förflutna vilar som en tyngd över hans vuxna liv. Redan i inledningen känner man obehaget växa och anar katastrofen.
 
En dag försvinner Jimmys dotter och de tre forna vännerna sammanförs åter och deras respektive problem och sorger kommer att driva dem mot en oväntad och dramatisk upplösning. Karaktärerna är otroligt väl skildrade och även de kvinnliga skådespelerskorna, Laura Linney och Marcia Gay Harden, som spelar Jimmys och Daves fruar, är strålande.
 
Filmen visar att de ärr vi tillfogas skaver och värker hela livet, för en del brister de och börjar blöda igen. Det är ett mörkt drama med starka scener i en autentisk miljö – irländska delen av Boston. Mystic River är den flod som rinner genom de tre barndomsvännernas del av staden.
 
I filmen ser vi Sean Penn när han är som bäst som skådespelare, han fick även en Oscar för rollen som Jimmy. Även Tim Robbins fick en Oscar för sin gestaltning av Dave. Clint Eastwood är på topp som regissör.

The Departed

Tipsat av: Robert Rösth

Både maffian och polisens specialstyrka har en förrädare i sina led. Det är bara vi i publiken som vet vilka de är.


Patient 67

Av: Lehane, Dennis Tipsat av: Stefan Holm

Min favoritbok... Jag drar till med Dennis Lehane och Patient 67 (Shutter Island i original).

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 25 oktober 2008