Mycket mer än så

Auden är 17 år och bor med sin mamma i en liten stad i USA. Auden är den perfekta dottern. Hon studerar hårt, ställer inte till med några problem och håller sig borta från det vilda sociala liv som är så vanligt i den åldern.

Tvärt emot sin äldre bror som luffar runt i världen utan något som helst mål.

Men själv känner hon sig instängd och stressad av alla krav. Sedan hennes föräldrar skiljde sig har hon inte sovit en hel natt på flera år. Hon har gått ut high-school och ska börja på ett elit-college. Sommaren är vikt åt studier och förberedelser, ingen tid för något roligt och oväntat.

Sommar vid havet

Men det är precis det som händer. Av en ingivelse bestämmer hon sig för att tillbringa sommaren hos sin pappa, den lätt förvirrade och disträa författaren. Han bor i ett mysigt hus vid havet i en liten pittoresk kuststad.

Där finns även pappans nya flickvän Heidi och deras lilla bebis. Heidi är exakt vad Auden inte är, spontan, flamsig, utmanande och (till Audens förfäran) helt galen i rosa.

Jobb och nya kompisar

Auden är fientligt inställd till Heidi till en början, men när hon ser hur stressigt hon har med bebisen mjuknar hon. Hon får sommarjobb som revisor i Heidis klädaffär, där hon träffar tre tjejer i sin egen ålder.

Tre små kopior av Heidi, och Auden får plötsligt lära sig allt om hur tjejer pratar och beter sig. Hon börjar hänga med tjejerna och deras killkompisar i cykelaffären bredvid.

I cykelaffären jobbar även den mystiske ensamvargen Eli, som enligt tjejerna inte pratar med någon. Inte sedan han var med om en bilolycka och hans bästa vän omkom. Men en sen natt börjar Eli och Auden prata och en märklig och romantisk färd tar sin början.

Mycket mer än så är en saltstänkt kärlekshistoria i en underbar sommarmiljö. Man vill hänga med gänget, äta på Rays och handla på gas/gro. Författaren är en mästare på att måla upp miljöer och hennes historier känns alltid äkta och hon tvekar inte för att behandla svåra ämnen. En kort sagt lysande bok!

Sarah Dessen är född 1970 och har toppat flera bestsellerlistor i hemlandet USA. Det här är hennes nionde bok och den första som översatts till svenska.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jon-Isac Svanefjord den 17 september 2010