Mrs Angels tårtbageri

Till alla livets stora ögonblick behövs tårta, eller hur?

Mrs Angel Tungaraza är en kvinna från Tanzania som bor i Kigali, Rwanda, där hennes man har ett tillfälligt uppdrag som konsult på universitet. De bor i ett nybyggt internationellt lägenhetskomplex i den bättre delen av staden. De tar hand om sina fem barnbarn, eftersom båda deras två barn är döda.

Tårtor och livsberättelser

I lägenheten har Angel ett litet och personligt tårtbageri. Dit kommer besökarna för att göra en tårtbeställning samtidigt som de bjuds på te och tårta eller cupcakes. De får då även en möjlighet att berätta sitt livs historia, allt som sägs till Angel är konfidentiellt, för som hon säger, "hon är professionell". De tårtor hon bakar är fantastiska, de kan se ut som flaggor, flygplan, tangentbord, ingenting är omöjligt för Angel.

Det här är en varm, humoristisk och hoppingivande bok. Den är en lättläst och engagerande, men inte ytlig. Folkmordet i Rwanda 1994 och aids är genomgående teman i boken. Boken skildrar ett land som trots allt går vidare i försöken att försonas och bygga upp landet igen.

Blandar lätt och svårt

Jag blev positivt överraskad när jag började läsa den här boken, jag hade inte trott att jag skulle tycka om den så mycket. Jag tror att det är blandningen av lätt och svårt som gör den så lätt att ta till sig. Den påminner om Damernas detektivbyrå och alla som tycker om de böckerna kommer säkert att tycka om den här boken också.

Gaile Parkin är född och uppväxt i Zambia. Hon har arbetat i många afrikanska länder, senast i Rwanda med fickor och kvinnor som har överlevt folkmordet. Det här är hennes första bok för vuxna.

Livets skafferi

Av: McCall Smith, Alexander Tipsat av: Astrid Jonsson

Mma Ramotswe får nya fall att lösa i sin detektivbyrå.

Nigerias litteratur blomstrar

Skrivet av: Victoria Edman

Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol har lästs och älskats över hela världen. Men det finns många andra intressanta författarskap från Nigeria.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 12 mars 2012