Mr Mercedes

En noir-doftande bladvändare om en mördare och en detektiv som försöker överlista varandra.

Mr Mercedes är Stephen Kings första renodlade deckare. Här antar skräcken mänsklig skepnad och saknar övernaturliga förmågor.

Katt och råtta-lek

En Mercedes kör rakt in i en kö av människor som köar för att få jobb. Några månader senare blir den pensionerade mordutredaren Bill Hodges kontaktad av mördaren. En katt och råtta-lek med dödlig utgång tar sin början när mördare och detektiv försöker utmanövrera och överlista varandra.

Stephen King har skrivit en noir-doftande deckare som är svår att lägga ifrån sig. Vi följer berättelsen både från mördarens perspektiv och från den pensionerade polisens. De flesta kapitel avslutas med en cliffhanger och för den som söker spänningsdeckare torde denna vara en jackpot. Baksidestexten skryter om att detta är en bok som du sträckläser. Och i mitt fall stämde det faktiskt!

Första delen i en trilogi

Jag är ingen större deckarfantast men kan ändå rekommendera Mr Mercedes. Även om den inte tillför genren något extraordinärt blir jag intresserad av sidokaraktärerna vilket bådar gott inför hans två kommande böcker. Mr Mercedes är alltså första boken i en trilogi och jag ger mig med berått mod på nästa del, Den som finner. Håller intresset i sig läser jag den avslutande delen Sista vakten också. Jag tror inte en deckare kan få ett så mycket högre betyg av mig.  

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 6 december 2018