Morgon i Jenin

En släktroman som levandegör bilden av palestinierna i den israeliska konflikten.

Martyrer, flyktingläger och självmordsbombare. Offer och förövare. Bilden av palestinierna är många gånger diffus och stereotyp. Konflikten Israel/Palestina diskuteras och skildras i media men människorna bakom förblir namnlösa.

Susan Abulhawa ändrar på detta i sin släktroman Morgon i Jenin. Hon levandegör människorna mitt i konflikten och kriget. Läsaren får följa en palestinsk familj från 1940-talet och fram till idag. Berättelsen tar sin början i den lilla byn Ein Hod och leder vidare genom årtiondena via olika flyktingläger i Palestina och Libanon.

Det är många gånger förfärligt och omänskligt men det finns även en värme och ett hopp i denna gripande roman. Här finns kärlek och vänskap vid sidan av krig och förtryck. Den gör inga anspråk på att vara opolitisk men är heller ingen ren partsinlaga. Det är helt enkelt en berättelse om människor och kanske även ”människan”.

I väntan på talibanerna

Av: Huor, Jesper Tipsat av: Anna Sahlén

En reportagebok om Afghanistan som ger en överskådlig bild av landet bakom rubrikerna.

Lärkornas borg

Av: Arslan, Antonia Tipsat av: Christina Hedlund

Det som är sorgligt och svårt måste berättas vackert, annars blir det outhärdligt att läsa. Lärkornas borg handlar om en mörk händelse i Europas historia.

Sharon och min svärmor

Av: Amiry, Suad Tipsat av: Anna Holmström Degerman

”Kanske kommer jag en dag att förlåta er för att ni under 42 dagar påtvingade oss utegångsförbud, men jag kommer aldrig att förlåta er för att vi blev tvungna att ha min svärmor boende hos oss i vad som verkade vara mer än 42 år.”

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Holmström Degerman den 30 juni 2012