Monstren i skogen

Mats bor med sin mamma och pappa i Stensätter. Det är en liten by där allt är lugnt och bra. Om det bara inte vore för monstren i skogen.

Mats har ett verkligt stort problem. Han får en klump i magen när han tänker på skogen. Alla förfärliga rotvältor som finns där. De är stora som läskiga monster med spökhänder. Han skulle aldrig i livet röra vid en rotvälta. Hellre dog han.

Att tvingas ut i skogen

Det är mycket lugnare att sitta inne och rita eller läsa. Men det gillar inte Mats pappa och mamma. Varje lördag och söndag och ibland på vardagskvällarna ska de åka skidor eller promenera. Det är bra med frisk luft och motion. Mats får ge sig för de är alltid två och Mats är bara en.

Rotvält-fobin blir värre och värre. När Mats ska åka längdskidor på skolans friluftsdag är han så rädd att han nästan är hysterisk bara av tanken att alla ska få reda på hans fobi. Det blir psykologsamtal och föräldraoro. Hur ska det gå för Mats?

Jag läser och ryser. Monstren i skogen är en psykologisk thriller för skogsrädda.

En fin berättelse om rädsla

Det här är Mats Jonssons första barnbok. Underrubriken "En Mats-bok" ger en hint om att det är den första i en planerad serie. Hoppas att det stämmer! Boken är fylld av svart-vita Mats-teckningar som förstärker och lyser. En läsa-själv-bok eller en fin högläsningsbok från 6 år.

Mats Jonsson är etablerad serietecknare med en lång rad självbiografiska serieböcker för vuxna bakom sig. Serieböckerna är självutlämnande, inkännande, roliga och väldigt, väldigt bra. Mats Jonsson har en förmåga att verkligen bjuda på sina fobier och våndor så att vi känner dom under huden. Jag tänker på Barbro Lindgrens Sparvel och Hemligt-böcker. Och på Ekelöf. Efter läsningen vågar man ta fram sina egna.

Onda ögat

Av: Engström, Mikael Tipsat av: Annika Edlund

Ika och Ibsen är två sjuåringar som börjar skolan. Några mopsiga monsterkillar i trean hotar att slänga ner dem i källaren där Hängde Hassan hänger och dinglar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 20 november 2013