Monster

Prisbelönt psykologisk thriller av en av Japans mest framgångsrika mangaskapare.

Av: Urasawa, Naoki
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2014
Låna

Den unga kirurgen Kenzo Tenma befinner sig vid ett vägskäl. Han har en lovande karriär på ett framstående sjukhus och är förlovad med sjukhusdirektörens dotter. Samtidigt känner han sig fångad eftersom sjukhusledningens politiska motiv går stick i stäv mot hans egen ideologi.

En natt ställs Kenzo Tenma inför valet att rädda stadens borgmästare eller en skottskadade pojke, Johan Liebert. Läkaren går emot ledningens order och väljer att rädda pojken. Alla chanser till en framgångsrik karriär är nu som bortblåsta, likaså hans fästmö, men Kenzo Tenma har stärkts i sin övertygelse att alla liv är värda att rädda.

Ett lägligt brott

Precis när han funnit sig tillrätta i sin nya position ställs allt åter på ända. Under en och samma natt mördas alla som stått i Kenzo Tenmas väg. Samtidigt försvinner Johan Liebert och hans traumatiserade tvillingsyster utan ett spår. Kenzo Tenma misstänks för morden, men eftersom det inte finns några bevis förblir brotten olöst.

Nio år senare är Kenzo Tenma en älskad överkirurg på sjukhuset, en arbetsnarkoman som aldrig släppt sin ideologi. Det är oro i staden - flera barnlösa par har mördats brutalt, till synes utan motiv eller tillstymmelse till medkänsla. I jakten på en patient som rymt hamnar läkaren öga mot öga med mördaren. Det visar sig vara ingen mindre än Johan Liebert. Han tackar Kenzo Tenma för att han räddade hans liv och säger att han hoppas läkaren blev glad när Johan Liebert mördade personerna som förstörde hans karriär.

Människokärlek lyser upp en mörk värld

Nu dras Kenzo Tenma in i en hektisk jakt på den samvetslösa mördaren som han räddat till livet. Det blir otroligt spännande, Johan Liebert är en riktigt obehaglig antagonist. Därmed inte sagt att Liebert är den enda skurken i berättelsen. Det finns gott om cyniska karaktärer som prioriterar sig själva framför andras välbefinnande.

I kontrast till det står Kenzo Tenmas empati och människokärlek, som tillför en stor dos hopp i vad som annars kunde ha varit en nattsvart historia.

Hela manga-serien Monster av Naoki Urasawa finns att låna på biblioteket, på engelska.

Läs också

  1. Blue exorcist

    Av: Katō, Kazue Tipsat av: Moa Wållberg

    I hela sitt liv har Rin blivit kallad demonbarn. Han anses farlig för andra barn, men förstår inte varför han är som han är. Varför kan han inte vara som alla andra.