Mississippi

En historia om rasmotsättningar och hopplöshet men också om kärlek och vänskap över alla gränser.

Berättelsen utspelar sig i den amerikanska södern på 1940-talet. Familjen MacAllan – Henry, Laura och deras två barn flyttar till en bomullsfarm. Henry vill tillbaka till de rötter han känner och det hantverk han behärskar. Laura känner sig förd bakom ljuset och trivs inte alls på farmen där allt är ett enda hav av gyttja.

Ekonomin tryter

Hon har föreställt sig att hon ska bo i ett hus i staden medan hennes man jobbar på farmen. Henry blir lurad när han skulle hyra ett hus i staden och förlorar förutom huset en massa pengar. Lauras vresige, rasistiske svärfader bor med familjen på farmen och Laura har svårt att komma överens med honom.

På farmen finns flera arrendatorer och en av dem, familjen Jackson, spelar en stor roll i handlingen. De kämpar mot rasismen och det gamla slavarvet. Frun i familjen är barnmorska men jobbar även i MacAllans hushåll.

Sönerna återvänder från kriget

Handlingen påverkas också av andra världskriget. Henrys yngre bror kommer hem efter att ha varit stridspilot i Europa och Äldste sonen, Ronsel Jackson, återvänder även han från kriget där han varit stridsvagnsförare. De kommer till ett land med djupt rotad rasism och en färgad person har inget värde, även den som har kämpat för sitt land och fått medaljer. När Jamie och Ronsel inleder en vänskap skruvas handlingen upp.

Boken skildrar de olika personernas känslor på bra sätt och hur man reagerar inför olika situationer. Vi får följa de olika personernas tankar växelvis och vissa händelser beskrivs på olika sätt och ur flera synvinklar.

Boken är bra inläst av Anna-Maria Käll, som har en behaglig röst som passar till innehållet.

Klassiker: Dödssynden

Skrivet av: Anna Sahlén

En utvecklingsroman om klass, ras och identitet i den amerikanska södern. Harper Lees berättelse om hur den unga flickan Scout lär sig om världen har länge haft en stark ställning som amerikansk klassiker.