Min kompis Gunnar

I serietecknaren Gunnar Lundkvists brev till sin vän och kollega finns vardagspoesi och tröst.

En vän skriver till en vän om skapande, om ångest, om kärleken till musik och om små glädjeämnen i tillvaron som skingrar det ibland kompakta existentiella mörkret. 

I Min kompis Gunnar möter vi Gunnars Lundkvists vardag såsom han delar med sig av den till sin vän och konstnärskollega Nina Hemmingsson. Hon har valt ut ett antal av de brev han skickat till henne genom åren och hon har även illustrerat. 

Utrycksfullt i sin enkelhet

Med sina mörka och absurda serier om Klas Katt har Gunnar Lundkvist banat väg för många framgångsrika efterföljare inom svensk seriekonst. Hans serier har med åren blivit allt mer avskalade samtidigt som de blivit mer uttrycksfulla.

Precis som med små betydelsebärande detaljer i sina serier lyckas Gunnar Lundkvist med små gester i uttrycket fånga stämningar i sina brev med stor precision. Tillsammans bildar de en spegel av ett stillsamt liv som förmedlar värme och tröst samtidigt som de ger utlopp för uppgivenhet och tvivel.

Text: Anna Sahlén, Minabibliotek

 1. Upplyftande ilska

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Nina Hemmingsson ritar sig själv i sina verk men på bilderna beter hon sig inte som i verkligheten. "Det skulle inte fungera!" säger hon.

 2. Jag är din flickvän nu

  Tips Av: Hemmingsson, Nina Tipsat av: Annika Edlund

  Jag är din flickvän nu av Nina Hemmingson är en fullträff. Full av humor och satir och på kornet.

 3. Dina brev lägger jag under madrassen

  Tips Av: Lindgren, Astrid Tipsat av: Annika Edlund

  Sara Schwardt var 13 år när hon skickade sitt första brev till Astrid Lindgren. Det svar hon då fick gjorde henne så upprörd, arg och besviken att hon rev sönder det och spolade ner det i toaletten. Nu finns däremot resten av breven att läsa och bli gripen av.

 4. Brevromaner

  Artikel Skrivet av: Ingrid Magnusson

  Olika former av kommunikation genomsyrar allt i våra liv och vår vardag. Att hitta pausknappen är svårt. Att ta sin tillflykt till skönlitteraturen fungerar i bland, men kanske inte alltid.