Min fantastiska väninna

Lila och Elena för en ojämn kamp mot sina utstakade liv men finner styrka och utmaning i varandra.

Elena och Lila växer upp på samma gård i 1950-talets Neapel. Elena är duktig i skolan, men det är den bråkiga Lila som har det bästa läshuvudet. Hon lär sig läsa först av alla och slår till och med de äldre barnen när klasserna tävlar.

En symbiotisk vänskap

Elena och Lila utvecklar en friktionsfylld vänskap som utöver lojalitet rymmer avundsjuka, svartsjuka och inbördes tävlan. Elena strävar efter att förstå Lila, skomakardottern med en intelligent blick som registrerar allt som sker i kvarteret och analyserar dess betydelse. Lila kämpar samtidigt för att hålla jämna steg med Elena som ges möjlighet att studera vidare. 

De båda flickorna drar kraft och energi ur varandra och sporras att bli bättre i en ojämn kamp mot sina utstakade liv. En tillvaro som präglas både synligt och osynligt av camorrans inflytande, andra världskrigets skugga, korruption, fattigdom, våld, förtryck och maktstrukturer. Men också av vardagens familjekonflikter, förälskelser och samspel.

Min fantastiska väninna är första delen i Elena Ferrantes romansvit som blivit en stor läsarsuccé i många länder. Boken följer Lila och Elena under deras barndom och tonår och berättas genom Elenas ögon. En levande, trovärdig och engagerande roman. 

 

Italiensk dagbok

Av: Kappelin, Kristina Tipsat av: Anna Sahlén

En inblick i ett land vars ytterligheter präglar både dess vardag och dess dragningskraft.