Min första världssensation

Abbe blir sällan arg. Men när hon blir det händer det grejer. Tillsammans med Antón och Nadja utmanar hon till slut hela Istermyrträsk i en tävling för att komma med i Guinness rekordbok.

Just nu är Abbe, som egentligen heter Matilda Albertina, på en lyxkryssning med sin trissvinnarmamma. Hon håller på att tråkas ihjäl bland tyska uppvaktande smörkillar och finska fnittrande damer.

Det enda som får henne att stå ut är att tala in historien om världssensationen från förra sommaren i mammas mobil. Och det gör hon på ett så roligt och spännande sätt att man helt enkelt måste läsa vidare.

Världens bästa vänner

Abbe bor egentligen i Umeå med mamma och ibland hos pappa. Hon samlar på storord och har en härlig morfar och mormor i "byn som Gud glömde", Istermyrträsk. Där tillbringar hon alla skollov med kompisarna Antón och Nadja. De är just sådana superduperkompisar som det är lika härligt att ha tråkigt tillsammans med som att ha roligt.

Och roligt har dom för det mesta. Som när de ska försöka slå rekord i mums-mums-ätning, flest tändstickor i näsan eller flest sugrör i munnen. Men nu är det ju just detta med mammas trissvinst och lyxkryssningsdröm som kommit i vägen. Tur att Abbe ändå kan tala in hela historien för oss.

Annalena Hedmans härliga bok handlar om några knasiga eller kanske helt vanliga typer i Västerbottens inland. Det handlar om mobbning och om galna upptåg. Formen är stilsäker och man har roligt hela tiden när man läser.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 24 mars 2010