Min brorsa heter Noa

Saga och hennes storebrorsa Noa har alltid hållit ihop. När Noa byter namn och plötsligt är så arg hela tiden försöker Saga och kompisen Anisa ta reda på varför. Har Noa blivit nazist?

Saga har en storebror som heter Noa. De har stått varandra nära men Noa har förändrats. Han byter namn till Viking, är aggressiv och sur, skolkar och kommer inte alltid hem på kvällarna.

En dag smyger Saga och hennes bästa kompis Anisa in i Noas rum. Det är stökigt, och han har affischer med symboler på väggarna. Så småningom tar flickorna reda på att det är nazistiska symboler.

Boken är beskrivande, inte reflekterande, precis som en 8-åring kan uppleva det. Och bitvis är den rolig! I slutet av boken får Noa hjälp och då får Saga tillbaka sin brorsa, då får hon kalla honom Noa igen.

Viktiga ämnen

Rasism och storasyskon som mår psykiskt dåligt är inte ämnen som dyker upp särskilt ofta i barnböcker. Vi vuxna vill förstås skydda de yngre barnen, och förhoppningsvis behöver de flesta inte uppleva det i verkligheten. Men ingen blir dummare av att vidga vyerna, och för dem som faktiskt har ett syskon som mår dåligt kan det vara en bekräftelse att få läsa om någon annan i samma situation.

Anna-Clara Tidholm inspirerades att skriva boken efter händelserna i Kärrtorp 2013. Då angreps en fredlig demonstration, där många barn fanns med, av rasister. De fina illustrationerna är gjorda av Joanna Hellgren.

Min familj

Av: Tidholm, Anna-Clara Tipsat av: Annika Edlund

En bok om familjer sett ur barnens perspektiv.