Mathilda

En biografi om den äventyrliga murardottern från Finspång som grundade butikskedjan Indiska.

Av: Sjöström, Sara
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2022
Låna

Detta starka kvinnoporträtt skulle aldrig kommit till stånd ifall inte Sara Sjöström, etnolog och journalist fått tipset av en intendent på Etnografiska museet att de nyss fått in ett fotoalbum med 400 bilder från en hittills icke omskriven kvinnas liv - Mathilda Strömberg Hamilton (1864-1935). Många av dessa fotografier finns med i den levandegörande berättelsen om den modiga och framgångsrika Mathildas liv

Resor och äventyr

Mathilda Strömberg växte upp i en hantverksfamilj i Finspång som var engagerad i Svenska Missionsförbundet. Mathilda deltog i förbundets verksamheter och bildade där en kvinnoförening för att ge unga kvinnor mer plats. 24 år gammal reste hon ensam till Minnesota, svenskbygderna i USA, för att utbilda sig på ett privat collage där svenska kvinnor kunde studera med ekomomiskt stöd från svenskättlingar och svenskar.

I Minnesota träffade hon sin första make, som var predikant och tillsammans reste de på uppdrag som missonärer till norra Indien. Efter några år minskade dock stödet från Sverige och de ekonomiska villkoren blev alltmer hårda för det unga paret. Då bestämde sig Mathilda för att åka hem till Sverige för att samla in pengar för att stötta sin makes  missionsgärning.

Mathilda var bra på att föreläsa och hålla inspirerande tal, vilket hon praktiserat i sin ungdom hemma i Finspångs missionsförbund, men också under predikantresorna i Indien tillsammans med maken. Som kringresande talare reste Mathilda runt inte bara i Sverige, utan även i Europa och i sin makes hemland Amerika. Hon föreläste om Indiens kultur och historia, samt samlade in pengar. 

Byggde upp importfirma

Med sig på talarresorna hade hon även tyger, skinn,  prydnadssaker, religiösa föremål och annan kuriosa från främst Persien (Iran) och Indien som hon sålde i samband med sammankomsterna. Till sin hjälp hade hon Gadju Daniel Sewak, en indier som anställts av hennes make för att hjälpa till i hemmet i Indien, men som nu följde med som stöd på alla hennes resor.

Mathilda Strömberg importerade varor från hela Asien och började på detta sätt bygga upp sin importfirma. Hon öppnade sin första butik Indiska Utställningen, på Regeringsgatan i Stockholm år 1901, vilken blev grunden till dagens företag Indiska.

Under sina 71 år i livet var det framförallt reslusten och nyfikenheten att lära känna nya kulturer som drev Mathilda vidare och hon levde ett självständigt liv som inte många kvinnor med hennes bakgrund var förunnat.

Våra texter

 1. Jag vill sätta världen i rörelse

  Tips Av: Palm, Anna-Karin Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

  Biografin över en av våra största författare är ett äventyr och en läsupplevelse. Den skildrar inte bara Selma Lagerlöfs liv och författarframgångar utan ger också en inblick i hennes samtid och vår historia.

 2. Äventyr och kvinnliga banbrytare

  Artikel Skrivet av: Carina Lillkvist

  Drömmer du om det stora äventyret? Via böckernas värld kan du färdas till andra tider, platser och delta i äventyrarnas fascinerande strapatser. Läs om de modiga som bröt mot en mängd konventioner i sin längtan efter det okända.

 3. Tre starka kvinnor

  Artikel Skrivet av: Maria Nordenback

  8 mars firas den internationella kvinnodagen. Det ger anledning att lyfta fram tre nya biografier att låna på biblioteket, som skildrar starka kvinnor i Sveriges historia.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 8 maj 2023