Mater morbi

Mater Morbi är sjukdom och lidande personifierat och får människor att längta efter döden i en bra och kontroversiell serie.

Av: Recchioni, Roberto
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2014
Låna

Mater Morbi är skriven av Roberto Recchioni som också är redaktör för tidningen Dylan Dog i Italien. I Robert Recchionis regi framträder en mjukare Dylan Dog än i andra versioner.

Ställs inför sjukdom och lidande

I albumet Mater Morbi är Dylan sjuk, han läggs in på sjukhus för operation men komplikationer uppstår. När vaknar upp ser sjukhuset annorlunda ut och gränsen mellan dröm, verklighet och paranoia har suddats ut.

I gränslandet mellan vad som är verkligt och inte hamnar Dylan öga mot öga med Mater Morbi, sjukdomen personifierad i egenskap av en vacker men sadistisk kvinna. Mater Morbi representerar både lidandet och sjukdomen och Dylan Dog ställs mot något som är värre än döden.

Personifieringar av döden är inte ovanlig i serielitteratur. Jag tänker närmast på Neil Gaimans Death, där döden representeras av en 16-årig flicka. Jag har dock det sällan sätt ämnen som lidande och sjukdom tas upp på det här sättet i serier. Mater Morbi kantades av kontroverser när den släpptes i Italien och kopplades till debatten om dödshjälp.

Underhållning och svärta

Mater Morbi lämpar sig kanske bäst för den vuxne läsaren. Roberto Recchioni vågar ta upp sjukdom och lidandet och karaktären Mater Morbi är både en ovanlig och ganska skrämmande. Serien i sig är en mästerlig balansakt av underhållning och svärta och väcker många tankar.

En bra introduktion till karaktären Dylan Dog och en mycket bra serie.  

Avgrunden

Av: Sclavi, Tiziano Tipsat av: Tommy Bildström

Bestialiska mord i London, en otäck docka, ett mysterium att lösa. Har du inte bekantat dig med mardrömsdetektiven Dylan Dog tidigare är det dags nu.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 18 juni 2015