Mannen som sköt Lucky Luke

Nu finns äntligen en bra uppföljare till Morris och René Goscinnys tecknade western, med lagom många referenser till originalet och stämningsfull färgläggning.

Matthieu Bonhomme har gjort lite som J.J. Abrams gjorde med sina filmversioner av Star trek och Star wars. Han har både lyckats blidka fansen och uppdatera respektive franchise för en modern publik. Det första jag märker när jag håller i Mannen som sköt Lucky Luke är teckningarna med sina stämningsfulla färger.

Matthieu Bonhomme har en fantastisk känsla för westernmytologi som för tankarna mot en tecknad spagettiwestern. Lucky Luke är lite allvarligare än vi kanske är vana med. Jolly Jumper pratar till exempel inte längre, men humorn finns där både i handlingen och i bilderna.

Passar både nya och gamla läsare

Jag ska erkänna att jag är en Lucky Luke-älskare. Min barndom utspelade sig en hel del i Morris och René Goscinnys tecknade västern. När skaparna gick bort så fortsatte serien att publiceras, men det blev aldrig någon riktigt fullträff. Serierna drog aldrig snabbare än sin egen skugga, om ni ursäktar liknelsen. Inte förrän nu då, vill säga.

Vad som gläder mig mest är att handlingen faktiskt finns där och att nickningarna till gamla Lucky Luke-äventyr håller sig på en lagom nivå, så att jag som gammal serieälskare ska bli nöjd. Men det är också i huvudsak ett nytt fantastiskt äventyr med Lucky Luke, som jag tror tilltalar både stora som små.

 

Vilda västern är ej som förut

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Den mytomspunna Vilda västern har gett upphov till många böcker, filmer och tv-serier genom åren. Vicky Uhlander på Umedalens bibliotek har vuxit upp med genren och gör här en genomgång av westernskildringar genom tiderna och tipsar om läsvärda titlar.

Red dead redemption

Tipsat av: Anna Östman

Ett välgjort, spännande och stort spel som flirtar med stereotyper, och lyckas ibland.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 2 maj 2016