Mannen på myren

En rofyllt intensiv berättelse om förväntningar som växer sig stora, trots envisa försök att hålla dem i schack och om vikten av att alltid ha bullar i frysen.

Chansen att träffa en intressant person på en offentlig plats där folk sällan pratar med varandra är ganska liten. Chansen att hålla kontakten med en sådan person är ännu mindre.

Envisa förväntningar

Anita Salomonssons berättelse handlar om vad som händer efter ett sådant slumpartat möte. Hennes huvudperson försöker lära känna någon som inte pratar särskilt mycket med den obesvarade frågan i bakhuvudet om varför han trots det tog upp ett samtal med just henne. Mannen på myren handlar om förväntningar som växer sig stora, trots envisa försök att hålla dem i schack.

Den handlar också om de många tankar som hinner flyga genom huvudet på så kort tid att det är svårt att hänga med själv. Tankar som inte alls är bekanta och som kan fylla en med skam sekunden efteråt. Tankar som kan få en att undra vem personen bakom tankarna egentligen är, trots att de kommer från det egna huvudet.

Klar bild av miljö och personer

I sex kapitel på 57 korta sidor tycks jag ha lärt känna dessa två personer. Precis som de, åtminstone stundtals, känner varandra och sig själva. Jag har en klar bild av både miljön och personerna i boken och det är med stor smärta jag vänder sista bladet.

En rofyllt intensiv historia om vikten av att ha bullar i frysen, en väloljad cykel och besinningen att säga ifrån vid rätt tillfälle.

Armade cykel

Av: Salomonsson, Anita Tipsat av: Hans Millgård

”Gränslös och lättsinnig känner man sig och utan tyngd” tänker Hjalmar, huvudpersonen i Anita Salomonssons roman Armade cykel när han försöker bringa reda i sina tankar efter att ha gjort sitt livs affär.

Relationer går före skrivandet

Skrivet av: Jenny Eklund

Hon prioriterar städning och relationer före författarskapet. Kanske står Anita Salomonsson med båda fötterna på jorden just för att hon debuterade så sent i livet.

Skrivtips från Anita Salomonsson

Skrivet av: Jenny Eklund

Hur skriver man en bok? Finns det några hemligheter eller knep - och hur mycket får man egentligen hitta på? Anita Salomonsson svarar på frågor från en skrivargrupp i Umeå, där deltagarna håller på att skriva om sina egna liv.