Madeleine F

En spännande och berörande roman om en kvinna som söker sig själv och finner någon annans livsöde.

Hanna är konstnär men har tagit en paus från sin utbildning på Konstfack. Istället ska hon gå en skrivarkurs. Klassen får i uppgift att utgå från sju gamla annonser i Gula tidningen när de ska skriva varsin text till en antologi.

Annonserna är undertecknade med samma telefonnummer och samma namn, "Madeleine F" och erbjuder vitt skilda tjänster: balettundervisning, städhjälp, musiklektioner i olika intrument, översättning, extrastudier i naturvetenskap. 

Sökandet efter Madeleine F

Hanna blir illa berörd av uppgiften och vill inte delta. Men den lämnar henne inte i fred. Någonting inom henne får henne att börja leta efter Madeleine F.  

Hon har bara innehållet i annonserna att gå på och kommer inte särskilt långt innan hon kör fast. Ändå kan hon inte släppa den undflyende Madeleine F. Varken Hanna själv eller hennes omgivning förstår vad hon håller på med. Kanske är det egentligen sig själv och sin egen plats i tillvaron som hon söker? 

Parallellt får vi följa en ungersk flicka som kommer till Sverige på 1950-talet med sin familj. Hon är talangfull och världen borde ligga för hennes fötter. 

Lena Einhorn har skrivit en läsvärd roman, där teman som kvinnor och konstnärsskap berörs och speglas i de förutsättningar som ödet ger oss. Boken är både spännande och berörande med ett angenämt språk och tonfall. 

Våra texter

  1. Ninas resa

    Av: Einhorn, Lena Tipsat av: Lenita Brodin Berggren

    2005 fick Lena Einhorns bok Augustpriset för bästa fackbok. Lena Einhorn har varit verksam som läkare i tumörbiologi och virologi men arbetar numera som författare och regissör.

  2. Den du söker finns inte här

    Av: Öström, Mia Tipsat av: Annika Edlund

    En fiktiv berättelse som tar avstamp i verkligheten. Poetiskt och inkännande om ett människoöde.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 1 januari 2017