Mörk kust

Ännu en bra deckare om en ensamstående, desillusionerad polis, som löser mordgåtor och lyssnar på klassisk musik.

Den här gången finns han dock inte i Sverige. Inte heller på Island eller i USA utan i Australien.
 
Den här boken utspelar sig som sagt i Australien och mycket av behållningen i boken kommer från miljöskildringen. Det tar en stund att komma in i miljön, men när man väl är där så följer man Joe Cashins vedermödor med intresse. Som huvudpersonen konstaterar börjar brottssituationen alltmer likna USA:s men i den här delen av världen är det urbefolkningen, som är illa sedda av en del, som inte heller sticker under stol med sina rasistiska åsikter.
 
Oväntad hjälp
Joe är egentligen mordutredare i Melbourne, men på grund av en skada han fått i samband med ett mordfall har han dragit sig tillbaka till ett litet ställe vid kusten och bistår den lokala polisen i deras arbete. Samtidigt försöker han med mer eller mindre gott resultat att rusta upp en släktgård, eller snarare en ruin, som han bor i tillsammans med sina två hundar. Han får hjälp av en luffare, som han träffat ”i tjänsten” så att säga.
 
Så inträffar ett mord! Och det är slut på lugnet. Man får upp ett spår, tre unga aboriginer, men trots att poliskollegor gärna vill se att de grips och fälls så har Joe Cashin andra aningar. Men så är han ju också själv en ”svarting” enligt vissa på polisstationen.
 
Första boken på svenska
Peter Temple är en internationellt känd deckarförfattare. Han är född i Sydafrika och flyttade till Australien 1980. Några av hans tidigare böcker finns på biblioteket på originalspråket engelska. Det här är, såvitt jag kan förstå, den första som översatts till svenska.
 
Det är en fängslande och lite annorlunda deckare, som tyvärr tappar en del av mervärdet mot slutet, där den visserligen är spännande men alltmer börjar likna andra böcker i samma genre. Väl värd att läsa, dock – en given prisbelönad julklappsbok.

Ren som snö

Av: Pelecanos, George P Tipsat av: Lennart Kihlberg

I ett Washington D.C. som uppvisar få likheter med den bild man har vant sig vid från massmedia, verkar den svarte privatdetektiven Derek Strange.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ing-Britt Olofsson den 28 november 2008