Mörk jord

En ung pojke tar till desperata medel för att komma till rätta med familjens olösta trauma i den här välskrivna och prisbelönta thrillern.

Av: Bauer, Belinda
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Tolvårige Steven bor med sin lilla familj vid Exmoorheden i sydvästra England. Vardagen präglas av det som hände för arton år sedan, långt innan Steven föddes. Då försvann hans morbror utan ett spår. Troligen föll han offer för pedofilen och seriemördaren Arnold Avery, men Avery som sitter inspärrad på livstid vägrar avslöja något.

Mycket mer än en bladvändare

Stevens mormor väntar varje dag vid sitt fönster vid bygatan på att den sen länge försvunna sonen ska komma tillbaka. Allt kretsar kring det som inte längre finns. Steven får en spade i present av en bekant, och börjar gräva på måfå ute på heden på jakt efter ledtrådar. Till slut inser han att det är lönlöst. Han måste försöka på något annat sätt. Då får han idén att ta kontakt med Arnold Avery.

Debutanten Belinda Bauer belönades med priset för brittiska kriminalroman 2010 för Mörk jord, och det är lätt att förstå varför. Mörk jord är en berättelse som griper tag från första sidan, det finns ett driv i historien som gör att man bara måste få veta hur det ska gå. Men den här boken är mycket mer än en bladvändare, och lyckas faktiskt skildra en familj som krossats av en katastrof med både värme och värdighet.

Obetydliga detaljer bygger upp till ett perfekt crescendo

Den som läser mycket spänningslitteratur kan ibland få känslan av att offren i böckerna bara radas upp, det ena mer illa tilltygat än det andra, som ett bekvämt sätt att få något att hända och hålla spänningen uppe. I Mörk jord är det de små, till synes obetydliga detaljerna som får betydelse och bygger upp till ett perfekt crescendo i de sista, otåligt lästa kapitlen.

Belinda Bauer har också lyckats med porträttet av pojken Steven. Han är ingen superhjälte, utan bara en vanlig skolpojke som med de begränsade resurser han har försöker göra det rätta. Faktiskt påminner han en aning om Andy Dufresne, huvudpersonen i mångas favoritfilm Nyckeln till frihet. Med samma oändliga tålamod tar Steven sig an en hopplös – och livsfarlig – uppgift, beväpnad endast med en spade och en penna.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 23 februari 2012