Mördarens mamma

En mamma ställs inför det ofattbara när hennes son tar livet av en annan person. En roman som väcker många frågor, men språket är lättläst.

Henrietta och hennes son lever ett ensamt i liv i en sliten lägenhet. Henrietta har visserligen ett jobb som hon går till, men hela hennes liv går ut på att på ett självuppoffrande sätt leva för och genom sonen. Hon är ständigt i hans närvaro, utanför hans rum eller så oroar hon sig för honom. 

Ett svårt besked

Mycket är oklart i Henriettas och sonens förhållande, men det finns redan i början av boken en antydan till att något obehagligt kommer att hända. När Henrietta får veta att hennes son har tagit livet av en pojke kommer det inte som en total chock för henne. Frågorna hon ställs inför när sonen hamnar på en anstalt blir desto svårare för henne att hantera.

Släpper in en ny människa

En dag när Henrietta besöker sonen träffar hon Grace, vars son också sitter inne för ett brott. Kvinnorna kommer allt närmare varandra, men i de stora frågorna finns ett tomrum mellan dem.

Boken är lättläst med språkliga finesser som överraskar och den väcker många frågor. Temat i boken gör att den kanske inte passar alla att läsa i solstolen under en semestervecka, utan snarare är att läsa och diskutera med andra. Vad skulle hända om någon du älskade tog livet av någon annan?

Våra texter

 1. För Ida Linde pågår skrivandet ständigt

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Ida Linde är aktuell med sin femte bok, "Norrut åker man för att dö", och berättar i den här intervjun för oss om sitt skrivande och sin relation till Västerbotten.

 2. Norrut åker man för att dö

  Tips Av: Linde, Ida Tipsat av: Anna Sahlén

  Återkomster, oläkta sår, sorg, död och exploatering. Ett Bruce Springsteen-album som översatts till en svensk roman och placerats i Västerbotten.

 3. We Need To Talk About Kevin

  Tips Av: Shriver, Lionel Tipsat av: Vladimir Lazarevic, låntagare

  En ärlig bok ur mammas berättelse om hennes son som begick planerat massmord på klasskamrater.

 4. Djurvänner

  Tips Av: Marklund, Anton Tipsat av: Maja Samuelsson

  En bok att få ont i hjärtat av.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 23 april 2018