Little brother

En brännhet science fiction-roman som tar upp aktuella frågor om terrorism och övervakning.

San Francisco i en nära framtid. Nittonårige Marcus och hans kompisar skolkar från skolan för att spela ett ARG (Alternate Reality Game) när helvetet plötsligt bryter lös. En av stadens större broar utsätts för en gigantisk terroristattack med tusentals dödsoffer som följd.
 
Marcus kompis Darryl blir svårt skadad och när resten av gänget försöker stoppa en bil för att få honom till ett sjukhus, inleds en händelsekedja de inte kunnat ana. De hamnar som fångar i ett hemligt läger upprättat av Department for Homeland Security (DHL) och upptäcker till sin häpnad att de misstänks vara terrorister.
 
Förödmjukade, avhumaniserade och brutalt behandlade får de till sist lämna lägret med hot om repressalier ifall de berättar vad som hänt. Darryl saknas dock och ingen vet vad som hänt honom.
 
Snabba förändringar
När Marcus kommer tillbaka till den verkliga världen upptäcker han snabbt att saker och ting förändrats. Under förevändningen att skydda medborgarna från terrorism har friheten ute i samhället kraftigt begränsats.
 
Marcus, som är en ultra-hacker och ett datageni, startar en underjordisk motståndsrörelse. Delvis för att hämnas Darryl men också för att han känner att medborgerliga rättigheter som alltid tagits för givna sakta men säkert håller på att försvinna.
 
Med hjälp av en framtida variant av tv-spelskonsolen Xbox skapar han ett krypterat internet för att slå tillbaka mot dem som vill inskränka friheten.
 
Sverigeaktuella frågor
Bra science fiction kännetecknas ofta av att de riktigt brännheta frågorna tas upp till diskussion. Little brother är ett ypperligt exempel på detta. Boken utspelar sig i Kalifornien men i kölvattnet av senare tids diskussioner kring FRA- och Ipred-lagarna känns den obehagligt aktuell även för oss svenskar.
 

Upplever man scenariot som en aning tillspetsat gör man rätt i att läsa efterordet av en av författarens kompisar som jobbar inom säkerhetsbranschen.

Finns också att ladda ner som fri e-bok från Feedbooks

Counting heads

Av: Marusek, David Tipsat av: Lennart Kihlberg

En trovärdig framtidsskildring in i minsta detalj. Man formligen sugs in i 2100-talet.

 
 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 10 mars 2009