Litteraturväven

En bra podcast som är proffsigt producerad och som rycker tag. Litteraturväven lyfter författare som gjort avtryck i litteraturhistorien.

Oj vilken bra podcast, tänkte jag efter att ha lyssnat på ett avsnitt av Litteraturväven. Särskilt imponerad blev jag sedan när jag insåg att det inte var Sveriges radio-producerat utan gjort av en bibliotekarie vid Oxelösunds bibliotek.

Skickligt komponerad

Podcasten Litteraturväven har som syfte att lyfta fram författare som gjort särskilda avtryck i litteraturhistorien. Det gäller både svenska och internationella författare. Jag vet inte riktigt vad det är som rycker tag i mig men så fort jag trycker på spela-knappen ger jag podden min fulla uppmärksamhet.

Kanske är det blandningen jag faller för. Att jag får möta både händelser i författarnas liv och även göra nerslag i den litteratur som skrivits under samma period. Att ljudbilden komponerats skickligt genom användande av såväl ljudeffekter som passande bakgrundsmusik är något som höjer upplevelsen ytterligare.

Vidareläsning

Som alltid när vi tar del av information får vi inte glömma att koppla på källkritiken. "Jag tar mig vissa friheter när jag gör mig till språkrör för deras medvetanden” säger podd-producenten Jonas Stål i en intervju för tidningen Biblioteksbladet. Samtidigt presenteras, i anslutning till varje avsnitt, en gedigen lista med källhänvisningar för den som önskar fördjupa sig och veta mer.

Det här är en podcast jag blev glad av att snubbla över och som jag nu gladeligen vill placera framför andras fötter. Klicka på länken för att snubbla in i de olika författarskapen som presenteras du med.

Hatten av för Jonas Stål och Oxelösunds bibliotek!

Fler tips

  1. Vår podcast Sch!

    Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

    Vår bibliotekspodd Sch! rymmer avsnitt där medarbetare tipsar om böcker, filmer och annat biblioteket kan erbjuda. Men också inspelade arrangemang.

  2. Books on the nightstand

    Tips Tipsat av: Anna Sahlén

    En podcast om böcker som ger många bra lästips för dig som är intresserade av samtida amerikansk litteratur.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jon Fällström den 4 november 2020