Linjen

Många linjer löper genom denna bok; arbetslinjen, livslinjen, den raka linjen framåt och linjen som skiljer dem innanför från dem utanför.

Av: Karlsson, Elise
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2015
Låna

Emma får komma på en arbetsintervju efter en tids sysslolöshet. Hon vill så gärna in på en arbetsplats igen och få ett sammanhang. Och även om hon tidigare gråtit på kontor, är själva möjligheten till det mer attraktiv än bristen på den.

Samtidskommentar

Hon försöker utstråla precis det arbetsgivaren kan tänkas vilja ha och inte vara för mycket eller för lite. Linjen fångar underläget vi befinner oss i som arbetssökande. Viljan att vara till lags och bara alldeles lagom entusiastisk.

Emma får sin chans, får ett jobb på ett kontor där hon redigerar självhjälpsböcker. Men fast att hon nu befinner sig på insidan kan hon inte slappna av. Det finns alltid en risk att falla offer vid nästa omstrukturering.

Precis som under intervjun tränger hon bort sin personlighet, sin bakgrund. Allt blir strategi. Elise Karlsson utforskar i sin roman vad ett arbete och vad bristen på ett arbete kan göra med oss. Den är en intressant samtidskommentar.

 

Kontorsninja

Av: Berge, Lars Tipsat av: Sonja Viklund

En dödligt uttråkad mellanchef försvinner spårlöst. Han kryper in mellan de ljudisolerande plattorna i innertaket och förvandlas till Kontorsninjan.

Yarden

Av: Lundberg, Kristian Tipsat av: Anna Sahlén

En välskriven berättelse om klasskillnader och de fula sidorna av Sverige som ligger i medvetandets skugga.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 7 april 2016