Levande och döda

Människans förmåga till både innerlighet och brutalitet skildras i denna roman, som vittnar om massakern i Kwangju i Sydkorea 1980.

Det är våren 1980, platsen är Kwangju i Sydkorea. Hundratals studenter som protesterat mot militärregimen har just mördats i en massaker och tusen andra studenter har försvunnit. Bland de döda kropparna går en 15-årig pojke, Dong-Ho, runt och letar efter sin vän. När och om han finner honom, kommer han vara död eller levande? Och vad är det sker med själen hos den som har dött?

Poetiskt om förtrycket

Han Kang är en flerfaldigt prisbelönt författare och poet som är född i Kwangju och bodde där fram till nio års ålder. Familjen hade några månader innan Kwangjuupproret och det efterföljande blodbadet flyttat från staden.

Med Levande och döda har Han Kang åtagit att vittna om de som skedde våren 1980, om efterverkningarna och hur det har danat hennes samhälle. Med en tydlig, poetisk och mycket närvarande stil gestaltar Han Kang inte bara skoningslösheten när ett repressivt styre väljer att obarmhärtigt slå ned alla protester, utan hon lyfter även fram styrkan och modet hos de som vågar stå upp mot en övermäktig motståndare.

Ger röst åt de tystade

Romanen får läsaren att fundera på vad en människa är, den skildrar människans förmåga till innerlighet och brutalitet. Saknaden och smärtan kan paralysera men Han Kang visar på hur stark bevekelsegrund det är att tala om det förflutna och att ge en röst åt de som fick sin berövad.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Joakim Pasma den 28 februari 2017