Legend

En förödande katastrof har lämnat en överlevande kvar. Han är dock inte så ensam som han skulle önska.

Av: Matheson, Richard
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Legend av Richard Matheson skrevs 1954 och har knappt åldrats en dag sedan dess. Det är lätt att känna sig hemma i berättelsen eftersom den inspirerat så många andra, bland annat Stephen Kings Pestens tid.

Ensamheten som tär

Vi får följa Robert Nevilles tragikomiska vardag när han kämpar sig igenom dagarna som ensam människa i ett tomt Los Angeles. Bestyr med att ordna mat och vardagliga bekvämligheter får ett abrupt slut varje kväll, då gatorna tas över av blodtörstiga men inte allt för klyftiga vampyrer. Lika mycket som att försöka skydda sig mot sina angripare strider Robert Neville för att rädda sitt eget förstånd. Hur mycket av sin mänsklighet, sina minnen, går det att behålla utan att brytas ner av meningslösa känslor som inte kan få något utlopp?

När så en dag monotonin bryts av ett chockerande möte ställs Nevilles tillvaro på sin spets. Han måste överge allt han har och ge sig ut på okänd mark.

Den fascinerande undergången

Vi verkar aldrig tröttna på böcker och filmer med undergångsperspektiv. Anfallande rymdvarelser och ödesdigra flodvågor ger upphov till allt från komedier till djupaste skräck. Det är dock svårt att hitta någon lika snyggt och konsekvent berättad historia som Richard Mathesons - en riktig klassiker för alla oss som inte kunnat låta bli att glutta i Nostradamus skrifter åtminstone en gång.

Andra undergångsböcker med stil är Margaret Atwoods Oryx och Crake, Cormac McCarthys Vägen och Nevil Shutes På Stranden.

Vill man å andra sidan muntra upp sig kan det vara läge att lyssna på "The end of the world as we know it" som finns på R.E.M.-skivan Document.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 8 september 2011