Lappa

Fokus i den här boken ligger på tygbitar som lagningsmaterial. Du får också lära dig vilka sömmar som passar till vilken sorts lagning och hur två gamla favoritplagg kan bli till ett nytt plagg.

Av: Evans, Katarina
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

I serien Hemslöjdens teknikhäften har konsthantverkaren Katarina Evans samt textildesignern Katarina Brieditis utkommit med två bidrag, Lappa och Stoppa. Båda är tänkta att som inspiration till att vårda och laga kläder som på så sätt får ett nytt eller längre liv, eller blir reservdelar till andra plagg.

I Lappa fokuseras just på lappar och tygbitar som lagningsmaterial. Författarna visar exempelvis hur en gammal skjorta blir som ny med utbytta manschetter eller krage. I bild och text föreslås inte mindre än 18 olika förslag på sömmar för lappning och sammanfogning av vävda tyger och elva varianter för trikå. De mest användbara stygnen är tydligt beskrivna i teckningar som inte kan misstolkas. Även förstärkning av slitet knapphål är mycket tydligt beskrivet och användbart.

Rädda gamla favoriter

I häftet finns många små enkla tips och citat som gör att jag blir extra sugen att behålla de trasiga älsklingsplaggen och ge dem minst ett nytt liv. Lappa ett trasigt jackfoder i stället för att byta hela fodret. Varför inte med en fin slips? Spara favorittrycket på en t-shirt och lägga det på en annan tröja som fått några små hål? Möjligheterna är lika många som mängden kläder som slängs helt i onödan.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 18 juni 2019