Landet utanför

Journalisten Kristina Mattsson har gjort en resa i den svenska glesbygden, så ofta bortglömd av politiker och medier.

Hur gick det med slagordet "Hela Sverige ska leva"? Journalisten Kristina Mattsson har gjort en resa i den svenska glesbygden. Det här är en välkommen bok, om ett ämne som knappt får plats i medierna men som berör många.

Samhällen på väg att dö ut

Utgångspunkten för Kristina Mattsson är det historiska årtalet 2008, då det för första gången i mänsklighetens historia bodde fler människor i storstäder än på landsbygden. Enligt de flesta framtidsscenarier finns det inget som kan hindra utvecklingen. 2000-talet kommer att innebära att världens största städer växer sig ännu större, och det är i utvecklingsländerna de största förändringarna kommer att ske.

Om storstäderna blir större kommer det förstås att få till konsekvens att många mindre orter inte bara minskar sitt innevånarantal, utan helt dör ut. Kristina Mattsson har rest runt i "landet utanför" och intervjuat människor i svenska landsortskommuner där andelen äldre människor redan nu är mycket hög.

Bland de orter hon besökt finns Hammarstrand, Filipstad, Österfärnebo och Dorotea, orter vi sällan får höra talas om i media och som också verkar ha blivit övergivna av rikspolitiken. Det är upp till kommuninnevånarna själva att vända utvecklingen.

Engagemang för landsorten

Ibland lyckas det, och vi får exempel på små orter som blomstrar samtidigt som grannbyn går på knäna. Det verkar inte finnas något framgångsrecept som alla kan kopiera, men utan eldsjälar och ett genuint engagemang från dem som bor i en by eller i en kommun är det svårt att skapa långsiktig stabilitet.

För alla i vårt land som kommer från en mindre stad eller by, eller har kopplingar till en, är det här en skön bok att läsa. Det känns bra att någon har satt fokus på den värld som många av oss känner till, ja rent av brinner för.

Samtidigt är det tydligt i Landet utanför att de innevånare som finns utanför storstäderna blivit allt mer ointressanta för de svenska politikerna. Vårt grannland Norge har valt ett annat sätt att tänka när det gäller att tilldela resurser – och i förlängningen självkänsla – till kommuner utanför storstadsregionerna.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Hundarna

Av: Nilsson, Ola Tipsat av: Anna Sahlén

En kort, kärnfull uppväxtroman om tre bröder och två systrar i ett avsides samhälle.

Brobyggarna

Av: Jonsson, Sune Tipsat av: Hans Millgård

Gripande människoöden lyfts från glömskan i Sune Jonssons roman om hur en bro blev verklighet.