Lögnernas träd

Läs en fascinerande berättelse om familjehemligheter och trassliga relationer. Spännande som en deckare, om Faith som inte vill anpassa sig efter samtidens förväntningar.

Faiths högsta dröm är att bli forskare som sin pappa. Han är präst och vetenskapsman. Men det är sent 1800-tal i England, drottning Victoria regerar och flickor av god familj förväntas vara nöjda med att gifta sig, få barn, helst söner såklart, och sköta hushållet. (Om du känner till Jane Austens böcker, eller tänker på snörda korsetter och betjänter som öppnar dörrar så får du rätt stämning.)

En skandal och ett dödsfall

Faiths familj reser till en liten ö för att pappan ska vara med på en utgrävning. I smyg hör Faith de vuxnas samtal och får veta att de också har rest iväg på grund av en skandal kring pappan och hans forskning.

En kort tid efter att skandalen nått ön hittas Fatihs pappa död. Alla tror förstås att det var självmord, men inte Fatih. Hon vet att hennes pappa hade farliga hemligheter och bestämmer sig för att ta reda på hur allt hänger ihop.

Ingen hjältinna

Lögnernas träd är en fascinerande berättelse som dels handlar om att växa upp, om familjehemligheter och trassliga relationer. Men det passar lika bra att beskriva den som en feministisk berättelse, en fantasybok, en historisk roman eller en deckare.

Faith är inte en hjältefigur. Hon är modig, men också hänsynslös. Klarsynt, men drar ofta fel slutsatser. Hon får omvärdera det mesta hon tror sig veta under berättelsens gång,  även vilka människor som verkligen bryr sig om henne.

Jag gillar boken just för att den är oförutsägbar och en ovanlig blandning av lite av varje. Men också för tanken att det kan finnas ett träd som faktiskt växer och frodas om du föder det med lögner.