Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona

En berättelse om kärlek, relationer, längtan och ett samhälle där klassperspektivet är tydligt.

Mona anländer till Östersund från en liten ort i Dalarna för att tjäna som hembiträde i en ung modern familj i centrala stan.

Livet förändras

Mannen, Ove, i familjen är jazzmusiker och borta på spelningar titt som tätt. Mona som har sett fram emot lediga kvällar med dans och musik och att sitta på konditori med kamrater blir besviken när hon inser att det blir många ensamma dagar med det lilla barnet.

När Mona, trots isoleringen, träffar Harold som är en en musikerkollega till Ove ser hon en möjlighet att komma ur tristessen. Harold är spännande och snäll och Mona har roligt med honom. Men när hon blir gravid ändras Harolds beteende till det sämre och livet förbyts totalt.

Relationer, klass och kön

Parallellt med Monas liv i Östersund pågår i olika kapitel samtal mellan en mor och en vuxen dotter som pratar minnen och går igenom den tid som varit. Det visar sig att dottern i samtalet är Monas nu vuxna dotter.

Anneli Jordahl beskriver på ett träffande sätt hur klasskillnader och även kvinnors utsatthet skapar problem att ta sig fram i samhället. Mycket bra läsning för den som gillar att läsa om relationer och uppväxtskildringar.

Romanen speglar Östersund under 1950-talets sista år och författaren har sin mammas liv och sin egen uppväxt som förebild för denna skönlitterära historia.

Liv till varje pris

Av: Sandberg, Kristina Tipsat av: Hanna Widman

Den avslutande delen i Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj utspelar sig på femtio- och sextiotalet.

Alltings början

Av: Ramqvist, Karolina Tipsat av: Anna Sahlén

En roman om att bli vuxen och om svårigheterna i att bryta mot förväntningar och invanda mönster, trots bättre vetande.

Augustenbad en sommar

Av: Jordahl, Anneli Tipsat av: Sonja Viklund

En kurort i en liten avkrok får ta emot en mycket motsträvig patient, som har allt annat än kalla bad och stärkande gymnastik i tankarna.