Långt ifrån liten

Linnéa går fortfarande i femman men till hösten väntar sexan och högstadiet. Bästisen Vanessa tjatar mest om sin kille och kompisen Vilmer är som en ny människa ibland.

Det är inte många veckor kvar av vårterminen i femman. Klassen har varit på studiebesök i skolans högstadiedel där de ska gå i höst. Lite läskigt men också kul och spännande.

Klassens tuffa tjejer börjar hänga i högstadiekafeterian och gå på stan efter skolan. Linnéas bästis Vanessa hänger med dem och blir ihop med en äldre kille. Hon skolkar till och med ibland.

Hopplösa föräldrar

Själv måste Linnéa fortsätta på fritids, hennes föräldrar vägrar låta henne sluta innan hon har gått ut femman. Att hänga på stan efter skolan kan hon bara glömma. Det är svårt att vara bästisar när den ena får göra helt andra saker än den andra.

Dessutom blir Linnéa också kär men inte i den som är kär i henne. Kanske är det enklare att vara liten trots allt?

Ett år med Linnéa

Jag tycker verkligen mycket om den här boken. Den känns trovärdig och verklig. Just så här krångligt och jobbigt och fantastiskt kan livet vara när du är sådär 11 år. Ena stunden känner du dig stor, nästan som en tonåring, för att i nästa stund mest längta efter att få vara liten igen. Vänner är superviktiga men det är också lätt att bli besviken och såra varandra.

Långt ifrån liten är den tredje boken om Linnéa Svensson. Totalt finns det fyra böcker om henne. De går att läsa var för sig men det blir allra bäst om du läser dem i ordning. Då får du följa med i Linnéas liv under ett år, från hösten i femman till och med sommarlovet före sexan. Serien om Linnéa i ordning: Långt ifrån cool, Långt ifrån kär, Långt ifrån liten och Långt ifrån slut.

 

Långt ifrån cool

Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Helena Lindblom

Vad gör man när ens bästa kompis plötsligt blivit cool, medan man själv blir utfryst och ingen förstår?