Kvinnor på ett tåg

Vad är frihet? Frågan ställer Akhila sina medresenärer i damkupén på tåget. Detta är en resa genom det indiska landskapet och även en resa genom sex kvinnors erfarenheter av kärlek, längtan, drömmar, liv och lust.

Kvinnor på ett tåg är en mycket välskriven bok om olika kvinnors strategier för att ta makten över sina liv.

Av en slump träffas dessa kvinnor i damkupén på ett tåg där de färdas mot olika mål. Akhila drivs av nödvändigheten i att få svar på sina frågor så hon tar mod till sig och frågar damerna: Vad är frihet? Om frågan får något svar låter jag vara osagt, men den öppnar upp för kvinnorna att berätta öppenhjärtigt om sina öden.

Akhilas väg

Parallellt med kvinnornas livsberättelser får vi följa huvudpersonen Akhilas väg från barndomen till dagens läge. Akhila är 45 år, statsanställd, ogift och utan barn. Det är hon som är familjeförsörjare sedan fadern dog. Hon gör vad som förväntas av henne och är normalt inte den sortens kvinna som bara ger sig av ensam ut i natten. Nu har hon fått nog av att vara följsam så hon ger sig av för att prova sina vingar.

Strategier

Kvinnorna på tåget kämpar mot fördomar, äktenskaplig underlägsenhet och sin besvikelse gentemot det mansdominerade samhället. Men deras strategier för att få makt över sin vardag skiljer sig åt. Akhila börjar sitt uppror försiktigt, genom att börja äta ägg bryter hon inte bara mot sina egna normer utan mot hela den brahminska filosofin.

Det indiska landskapet susar förbi tågfönstret och genom berättelserna. Dofter, smaker, växter och känslan av stärkta bomullssaris känns väldigt levande. Hettan och fukten i luften ångar ut genom boksidorna.

Igenkänningsfaktorn är hög trots att levnadsförhållandena och synen på familj skiljer sig åt mellan Indien och Sverige. Men mänskliga frågor om frihet, makt, kärlek och föräldraskap berör verkligen på djupet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Petra Mörtvik den 18 april 2011