Kroppens geni

Ett brett famntag om skidåkning som framkallar ståpäls.

Detta skulle kunna vara historien om en svensk medelålders professor som drabbas av hybris, far västerut för att mäta sina krafter med världens bästa skidåkare, bara för att få sin illusion krossad på en alpglaciär. Men det skulle också kunna vara en blod- och märgfylld kärleksförklaring till skidsporten.

Sverker Sörlin har en diger akademikerkarriär bakom sig, som en gång tog fart i Umeå, efter en doktorsavhandling i idéhistoria. Vad som är mindre känt är att han även har en bakgrund som elitskidåkare.

Vintern 2010, i skuggan av OS, återvände lusten till skidåkning och i anslutning till detta infann sig en rad frågor som han gärna vill ha svar på. Vad passade då inte bättre än att resa till vårt västra grannland Norge, skidsportens hemland. Där utgör Tröndelag med särdeles stolta traditioner referensram på en skid-odyssé som spretar åt många håll.

Parallellt med Akademikern Sörlin löper Skidåkaren Sverker genom hela boken – pennan sitter lika naturligt som skidstaven i Sverker Sörlins händer. Hans blick för detaljer och förmåga att klä dem i ord är av en kaliber man sällan ser i idrottsböcker.

Nu kan man luta sig tillbaka och se fram emot VM i Holmenkollen. Sörlin lär ska vara på plats. Om det är i skidspåret eller i analys-soffan återstår att se.