Kontorsninja

En dödligt uttråkad mellanchef försvinner spårlöst. Han kryper in mellan de ljudisolerande plattorna i innertaket och förvandlas till Kontorsninjan.

Jobbet, mataffären, lägenheten. Ja, och så gymmet ibland. Och den långa bilpendlingen eller tågresan däremellan. Så lever Jens Jansen sitt liv, liksom så många andra i det moderna urbana landskapet. Men inget väcker hans intresse längre.

Drömmen om att försvinna

Han drömmer varken om bilar, resor, hemelektronik eller sex för den delen. Den enda fantasin som lockar är den om att försvinna från världen. Inte dö, absolut inte, men bara inte finnas till längre.

Efter att noga ha kalkylerat över vart han kan ta vägen där absolut ingen skulle leta efter honom gömmer han sig på sitt eget jobb. En mindre firma i ett dystert kontorskomplex någonstans i Sverige. Kaffeautomatens blask och de överblivna smörgåsarna blir basfödan, och att lyssna på kollegornas telefonsamtal får utgöra underhållningen.

Men så småningom visar det sig att även den som är försvunnen kan komma i kontakt med andra som lever utanför ramarna.

Roligt och allvarligt om aktuella fenomen

Lars Berge är redan van producent av skruvad humor, eftersom han skriver texter till radioprogrammet Mammas nya kille. Den som tycker om balanserandet mellan gapskratt, gravallvar och ångest som finns i radioprogrammet kommer att känna sig hemma i berättelsen om kontorsninjan Jens Jansen.

Bokens tema snuddar vid många tidstypiska fenomen. Kontorshumor finns det gott om både på tv, i film och som tecknade serier, och det är även lätt att komma att tänka på de senaste årens samhällskritiska röster som ifrågasätter lönearbetets värde. Vi har aldrig varit lika produktiva på våra arbeten som nu, men att exempelvis införa sex timmars arbetsdag verkar mycket avlägset.

Övertidstimmarna hos de anställda hopas, samtidigt som vi aldrig haft fler arbetslösa. Mängder av administration och kvalitetssäkrande åtgärder av alla slag tynger de flesta från läkare till lärare till poliser, som får mindre och mindre tid att utföra det arbete de faktiskt är utbildade till att utföra. Det finns nog fler än vi tror som drömmer om att bli kontorsninjor.


Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på
Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Klungans Sven Björklund om läsning

Skrivet av: Anna Sahlén

I sommar visar SVT humor- och teatergruppen Klungans tv-serie "Ingen bor i skogen". Klungans Sven Björklund berättar om sina läsvanor.

Kupé nr 6

Av: Liksom, Rosa Tipsat av: Sonja Viklund

En tågresa genom Sibirien med en burdus främmande man som enda sällskap i Kupé nummer 6.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 4 oktober 2013