Konst i serietidningar

Den här boken skvallrar både om hur serietecknare uppfattar konst och hur tecknare funderar kring sina läsares uppfattning av konst.

Finns det en vackrare konstbok på biblioteket? Jag tror inte det.

Sebastian Norbeck och Max Olofsson har skrivit en bok om hur konst i serietidningar avbildas. Den skvallrar både om hur tecknaren uppfattar konst, hur tecknaren funderar kring läsarens uppfattning av konst och ibland skapas någon sorts metakonst i konsten.

Det finns olika sorters konst representerade i boken. Både konst som understryker seriefigurens personlighet och roll i handlingen, men även referenser till verklighetens verk och konstnärer. Ibland är det bara vackert.

Från Lilla Fridolf till superhjältar

Det jag saknar är att de gärna hade fått skriva ut tecknaren namn, men det går också att känna igen de flesta teckningsstilar. Vackrast är såklart Carl Barks tavlor från Kalle Ankas och Farbror Joakims hem, men även Acke och Lilla Fridolf finns med. På sidan 79 hittar vi en vardagsrumsbild från John Byrnes version av Fantastiska fyran, så även superhjälte-genren finns representerad.

Max Olofsson och Sebastian Nordbeck har gjort en riktig kulturgärning med den här boken, som ställer frågan hur konst ser ut när den ska se ut som konst.

  1. Konst i serier

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Konstnärerna Sebastian Nordbeck och Max Olofsson har kikat på fenomenet konst i serietidningar. I sin bok reflekterar de över vad konsten tar sig för uttryck och vad våra kända seriefigurer hänger på sina väggar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 8 september 2017