Konspirationsteorier – en handbok
En sammanfattande handbok om hur vi kan samtala med våra medmänniskor om laddade frågor som grundar sig i konspiratoriskt tänkande.
Att prata med en närstående om en konspirationsteori kan vara obehagligt. Den som tar en sådan diskussion gör det må hända av olika skäl, men vi har ofta något att förlora. Allt från en god stämning kring middagsbordet till en viktig relation kan stå på spel.
Öppenhet ett verktyg
Den tunna boken, eller broschyren, Konspirationsteorier – en handbok finns nu på svenska, översatt av Lotten Kalenius. På elva sidor berättar Stephan Lewandowsky och John Cook sammanfattat om skillnader mellan verkliga konspirationer och konspiratoriskt tänkande.
Författarna går också igenom olika typer av samtal vi kan ha med medmänniskor som tänker på olika sätt. Det går antagligen dåligt om vi möter en rädd elfte-september-förnekare med rena fakta, eftersom hen kommer att vända argumentet tills det passar hens teori. Det kan däremot fungera att vara öppen och visa empati med personen i fråga.
Vi får exempel på faktiska skador vi kan orsaka om vi sprider konspirationsteorier, men också på verkliga händelser där visselblåsare eller journalister har avslöjat konspirerande företag och myndigheter.
Hela boken finns som pdf via den här länken