Klubben

I kölvattnet av våldtäktsanklagelserna mot Harvey Weinstein och Metoo-rörelsen blottade en journalist en nedtystad skandal i den svenska kultureliten.

Av: Gustavsson, Matilda
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Journalisten Matilda Gustavsson fördjupar i Klubben den uppmärksammade granskning hon startade hösten 2017. Då började hon gräva i ryktena om att en person inom Stockholms kultursfär systematiskt begått sexuella övergrepp på kvinnor. Den första publiceringen i Dagens nyheter, ledde fram till den omfattande krisen inom Svenska akademien och i förlängningen att Jean-Claude Arnault åtalades och fälldes för våldtäkt.

Tystnadskultur och elitistiska kotterier

Matilda Gustavsson skriver i sin bok om sitt journalistiska arbete, om den mytomspunna klubben Forum som drevs av Jean-Claude Arnault och hans fru, författaren Katarina Frostenson, och om den inflytelserika kultursfär i Stockholm som paret i decennier varit en del av. Kopplingen till Svenska akademiens och spelet inne i denna slutna grupp tas också upp. 

En central fråga är hur dessa övergrepp kunnat ske i en sådan omfattning och svaren skönjs i de maktstrukturer som lyfts fram, en tystnadskultur och elitistiska kotteriers önskan om att befinna sig i närheten av det upphöjda och exklusiva till varje pris.

Det är spännande läsning, men också obehaglig. Den visar på en människosyn där konst, elit och framgång ställs ovan människovärde, och en utpräglad brist på respekt och heder. Hos mig väcker boken tankar om vilka offer konsten är värda, hur viktigt det faktiskt är att sätta ord på missförhållanden och vissa funderingar på hur psykisk ohälsa spelat in i de övergrepp som begåtts. 

Fler tips

 1. Män förklarar saker för mig

  Av: Solnit, Rebecca Tipsat av: Anna Sahlén

  När Rebecca Solnit på en fest träffar en man som berättar för henne om den bok hon själv skrivit kan hon efteråt inte annat än att skratta åt det hela.

 2. Allt jag inte kan säga

  Av: Pine, Emilie Tipsat av: Anna Sahlén

  I sex självbiografiska essäer skriver Emilie Pine om sådant vi inte talar om.

 3. I händelse av min död

  Av: Weigl, Kerstin Tipsat av: Anna Sahlén

  Viktig journalistik om dödade kvinnor och deras anhöriga i ett samhälle där skyddsnäten inte räcker till.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 21 januari 2020