Klockan 21:37

Tredje boken om barnmorskan Ellen Elg som brinner för att hjälpa världens kvinnor.

Hennes engagemang har fört henne till Zambia i första boken, till Vietnam i den andra och nu till Polen.

Ellen är barnledig med sin ettårige son, men när hon får en förfrågan från organisationen Women on Waves tackar hon utan större tvekan ja.

För 40 år sedan reste svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Idag har katolska kyrkans inflytande gjort abort olagligt där.

Women on Waves har utrustat båten Aurora för att dels sprida kunskap om preventivmedel, dels utföra aborter på internationellt vatten. Men starka krafter skyr inga medel för att stoppa dessa planer.
 
Boken har flera parallellhandlingar. Den nutida ramberättelsen är de otäckt spännande 20 minuterna mellan 21.17 och 21.37. Större delen av handlingen utspelas ett år tidigare, dels i Polen, dels i Sverige. Ytterligare ett spår är de brev som en ung kvinna som flyttat från Norrlands inland till Stockholm skriver till sin kamrat som bor kvar. Året är 1968.

Parallellhandlingar kan upplevas störande för läsflytet men jag tycker det är spännande. Man väntar på ögonblicket när allt knyts ihop och i detta fall blev jag sannerligen inte besviken.
 
Karin Alfredsson har sina rötter i Lycksele och är en modern representant för ”Berättarlänet Västerbotten”. Hon lyckas i sina böcker förena rafflande spänning med ett allvarligt innehåll på ett alldeles utmärkt sätt.

Jag väntar redan på nästa bok om Ellen Elg.

Ämnesord

Tipsat av: Maja Samuelsson den 24 november 2009