Kings Watch

Ming den hänsynslöse invaderar jorden och bara ett gäng med jordens mesta försvarare kan stoppa honom.

Nästan som en universallag kommer allt som var populärt på 1980-talet igen och så även Defenders of the Earth, här i form av Kings watch. Utgångpunkten för serien är att Ming den skoningslöse, Blixt Gordons gamla ärkefiende, har planer på att invadera jorden.

Att sammanföra populära hjältar och karaktärer är inget nytt. Både Marvels och DC:s hjältar har slagit sig samman i olika grupper för gemensamt bekämpa ondskan och öka förlagens försäljning. Under 1980-talet gjordes ett försök med figurerna Mandrake, Fantomen och Blixt Gordon, alla kända seriefigurer för oss på de nordliga breddgraderna.

Liknar Justice league

Denna "fattigmansversion" av Justice league fick namnet Defenders of the Earth och gick på 1980-talet som tecknad serie på tv, fast vi som bara hade de markbundna kanalerna känner kanske mest till serien från sagokassetterna som cirkulerade på skolgårdarna.

Naturlig sammanslutning

Trots att huvudhandlingen kanske inte vinner några litteraturpris så är sättet som involverar de övriga karaktärerna både smidigt och naturligt. Moderniseringen har kanske slagits hårdast mot Fantomen, som dessutom här baseras på den amerikanska versionen snarare än vår nordiska, men överlag så är det både genomtänkt och väldigt underhållande. Teckningsstilen är klassisk modern och det är ett färgstarkt äventyr med betoning på action och humor. 

Typisk handling, men läsvärd

Frågan är förstås om denna serie är värt ett bibliotekslån? Ja, har du inget hjärta och ingen humor så är kanske svaret nej, känner du bara lite kärlek till den gamla serien så är svaret ja. Kings watch lyckas både med att gjuta nytt liv i karaktärerna och överraska oss med några dramatiska vändningar. Det är en typisk rädda-jorden-serie, men också ett kärt återbesök av barndomens gamla bekanta hjältar, dock i ny tappning.

Superman/Batman 1

Av: Loeb, Jeph Tipsat av: Tommy Bildström

En asteroid från Krypton är på väg mot jorden. USAs president, Lex Luthor, anklagar Superman och sätter ett pris på hans huvud. Ett både episk och personligt serieäventyr i en 1970-talsstil som förhoppningsvis också tilltalar den nya generationen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 2 mars 2016