Kejsaren

Kejsaren är en serie av Conn Iggulden på fyra böcker. De handlar om Gajus Julius Ceasar men är inte helt historiskt korrekta, det är ju ändå ett skönlitterärt verk.

Serien börjar med ”Roms Portar” och fortsättes av ”Kungars död”, ”Svärdens fält” och avslutas med ”Krigets Gudar”.
 
I ”Roms Portar” får man följa Gajus och hans vän Brutus uppväxt, de blir tränade av en gladiator, och skiljs sedan åt när de tar värvning i den romerska legionen.
 
I andra delen berättas om Ceasars fångenskap bland piraterna som krävde lösensumma på honom. När piraternas kapten bestämde vilka lösensummor han skulle ta för de män han tillfångatagit, alltså Ceasar och hans kamrater på det skepp han tjänstgjorde på, och Ceasar bedömdes vara värd trettio aureler så skrek han åt kaptenen och uppmanade honom att ta minst det tiodubbla i lösensumma. Sen svor han att leta rätt på varenda en från piratbesättningen och korsfästa dem, vilket han gjorde efter att han blivit frigiven. Han drog omkring med sin lilla besättning från båten från romersk bosättning till romersk bosättning tills han hade skapat sig en egen liten styrka som han sedan anförde mot piraterna.
 
När han sen återvänder till Rom efter att ha hämnats på piraterna så är han en erkänd militär befälhavare, och han återförenas med sin barndomsvän Brutus som tjänstgjort i Grekland. Tillsammans med blandannat Pompejus strider Ceasar mot Spartacus som uppbådat en slavarmé.
 
Tredje delen berättar också om Caesars tid i Spanien. Där berättar författaren om Caesars sista tid i Spanien och hans galliska erövringar. Sen handlar det mest om början av det romerska inbördeskriget där Caesar slåss mot Pompejus sedan han trotsat senatens lagar och korsat floden Rubicon.
 
Den fjärde delen, ”Krigets Gudar”, handlar om slutet av det romerska inbördeskriget och Caesars tid i Egypten. Boken slutar sedan med att Julius Caesar mördas av de män i senaten som befarade att han skulle återinföra kungadömet (vilket var hans avsikt).
 
Även om man är mycket påläst om det romerska rikets historia så är de här böckerna läsvärda, Conn Iggulden skriver riktigt färgglatt och livfullt och blandar historia med intriger och blodiga strider (som är riktigt roliga att läsa om. Hoho).
 
De här är bland de bästa böckerna jag nånsin läst, de två första delarna sträckläste jag under varsin natt (på vardagar dessutom, inte att rekommendera för andra skolgående ungdomar som jag) och den tredje och fjärde hade jag mycket svårt att avhålla mig från att göra samma sak med.
 
Mitt betyg är 5/5, och jag skulle säga att böckerna riktar sig mest till vuxna. Men om man är en tonåring som har läst mycket fantasy (eller Alexander-trilogin och uppskattat den) så rekommenderar jag starkt den här serien. Även om man vet hur historien till slut slutar så är det riktigt spännande att läsa om den.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Karin Gulliksson den 2 maj 2007