Kartor för vilsna älskande

Ett familjedrama om pakistanska invandrare i England. En berättelse om hur traditionell islam krockar med det moderna västerländska sättet att leva.

Kaukabi och Shamas bor i England sedan många år, i London eller Dasht-e-Tanhaii – ensamhetens öken. Kaukabi, kvinnan i familjen, är muslim och håller envist fast vid de stränga religiösa regler hon uppfostrats med i hemlandet. Mannen är hindi och mer sekulariserad. Shamas bror Jungnu och hans älskade Chanda, som är muslim, är försvunna. De levde tillsammans utan att vara gifta och det går rykten om att Chandas bröder hämnats i hederns namn.

Olika levnadssätt sår split

För Kaukabi får hennes levnadssätt förödande konsekvenser. Hon är den som oroar sig mest för Jugnu och Chandas sätt att leva. Den rigida traditionalismen driver hennes egna barn ifrån henne. Kaukabi som lever för barnen, släkten och familjen.

En spännande roman om hur det kan vara att leva som invandrad pakistanier i England. Hur starkt religionen påverkar familjen, alla regler man måste följa  och hur utsatta kvinnorna är. Man får en mer fullständig bild än den som visas i tv-serier och på film.

 

Några andra bra romaner och en novellsamling från andra kulturer:
Imitatören av Hari Kunzru
Rismodern av Rani Manicka
Den indiske tolken av Jhumpa Lahiri

 

En lämplig ung man

Av: Seth, Vikram Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Bröllop med förhinder, förbjuden kärlek och hemliga passioner. Vikram Seths genombrottsroman är en klassiskt berättad kärlekshistoria.