Karlstad zoologiska

Hanna Hellquists uppväxt var fylld av djur. Vanliga och exotiska, vilda och tama. Och mitt bland alla varelser och upplevelser fanns en pappa, olik alla andra.

Karlstad zoologiska har fått sitt namn efter den djuraffär som Hanna Hellquists föräldrar ägde innan hon föddes. Och djur har alltjämt varit en central del i hennes liv.
 
Boken är en uppväxtsskildring där berättelsen, om barndomen och bilderna av människorna i den, växer fram mot bakgrund av alla de djur och djurupplevelser som kantat författarens liv.

Ovanligt och oväntat

Det är en tragikomisk historia, en rak och självklar beskrivning av en uppväxt som inte så mycket saknar de traditionella inslagen som innehåller en massa ovanliga upplevelser och oväntade relationer.  
 
Karlstad zoologiska är ett varmt porträtt av en pappa som skiljer sig från normen om hur en pappa ska vara. Och ett varmt porträtt av en mamma som får rikta in sig på att vara "den riktiga föräldern" mitt i en malström av all världens djur.
 
Det är lättläst. Roligt ibland, sorgligt ibland, ärligt och osentimentalt.
 

Hanna Hellquist är journalist och har bland annat skrivit uppskattade krönikor i Dagens Nyheter och jobbat på Sveriges Radio. Karlstad zoologiska är hennes debutbok.