Kappan

Akakij Akakijevitj är en fattig och plikttrogen ämbetsman i 1800-talets Sankt Petersburg som lever för sitt yrke. En dag får han reda på att hans kära gamla kappa är bortom all räddning.

Av: Gogolʹ, Nikolaj Vasilʹevič
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1983
Låna
För att spara till en ny, lever han på svältgränsen i ett halvår. När han till slut får kappan förändras hans tillvaro. Han blir uppmärksammad och respekterad, men så en kväll blir kappan stulen.

Ett mästerverk

Kappan, på ryska "Sinel", är ett mästerverk som sägs ha inspirerat både Dostojevskij och Tolstoj. Trots det ringa omfånget hinner Nikolaj Gogol behandla komplexiteten i den mänskliga naturen liksom samhället i stort. Boken fullkomligt spruder av författarglädje, där humor varvas med nattsvart sorg. Miljöerna är tillika fantastiskt beskrivna.
Ett återkommande tema i den ukrainskfödde Nikolaj Gogols författarskap är kritik av byråkratin och makten. Han använder sig ofta av humoristiska och absurda inslag i sina berättelser. Hans utrycksfulla och drivande språk står i en klass för sig.

 

Våra texter

  1. Först bland "de stora ryssarna"

    Skrivet av: Örjan Westberg

    Absurdist, realist, mystiker och samhällssatiriker. Nikolai Gogol var en av den ryska litteraturens pionjärer. Eller som Fjodor Dostojevskij uttryckte det: "Alla är vi skakade ur Gogols kappa".

  2. Fjodor Dostojevskij håller än

    Skrivet av: Magnus Kronlund

    11 november 2021 är det 200 år sedan Fjodor Dostojevskij föddes. Magnus Kronlund skriver om vad som gör den ryske författarens böcker läsvärda än idag och om flera intressanta ingångar till hans verk.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Daniel Gunnestam den 9 maj 2007